Aston Martin DBX707: Najsnažniji u klasi

Upoznajte DBX707, najmoćniji SUV u celokupnom luksuznom segmentu. Uprkos najavama, prestižni automobil ne nosi naziv DBX S, već je simbolično nazvan po broju konjskih snaga koje razvija V8 motor.

Za impresivnu snagu od 707 “konja” zadužen je V8 biturbo motor. U pitanju je agregat koji ima izazovan zadatak, a to je duel sa Lamborghini Urusom koji raspolaže sa 650 „konja“ i hibridnim Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid modelom, koji se zaustavio na 680 KS.

Sa tehničke strane, inženjeri su upotrebili veliko znanje i iskustvo da Aston Martin DBX707 približe rekordu u klasi serijskih modela. Novi turbo punjači s kugličnim ležajevima i drugačijom kontrolnom jedinicom doprineli su da snaga naraste na pomenutih 707 „konja“, uz dodatnu informaciju da je izmereni maksimalni obrtni moment nestvarnih 900 njutnmetara.

Zahvaljujući tome, performanse su očekivano vanserijske – DBX707 do referentne “stotke” ubrzava za 3,3 sekunde uz podatak da je maksimalna brzina 310 km/h. Ultimativni SUV oslanja se na devetostepeni menjač i karbon-keramične kočnice u dimenzijama od 420 i 390 milimetara.

Naravno, dizajn je dodatno sportski naglašen. U prvom planu je dominantnija prednja maska, modifikovan je i zadnji spojler, dok su na listi doplate sada i točkovi od 23 inča. Sportska tema nastavlja se u unutrašnjosti, koja je opremljena standardnim sportskim sedištima.

FOTO: ASTON MARTIN