Boltova poruka olimpijcima pre početak ZOI u Pekingu: Osetite energiju!

Jusein Bolt dominirao je Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. U finalu na 100 metara, publika na stadionu „Ptičje gnezdo“ svedočila je obaranju svetskog rekorda i divila se fenomenalnom Jamajčaninu, a 4. februara, na istom mestu, održaće se svečana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara. U otvorenom pismu, jedan od najboljih svetskih sportista svih vremena obratio se učesnicima i poželeo im uspeh:

„Dolazim sa Jamajke, pa nemam iskustva u zimskim sportovima. Ne volim hladnoću, više sam za sunčano vreme. Osim sprinta, jedini drugi sportovi koje sam zaista upražnjavao su kriket i fudbal. Zimske olimpijske igre obično mi ne privuku pažnju. Ali, želim da ispratim Igre u Pekingu. Peking je mesto gde se sve promenilo za mene. Sećam se detalja svih mojih velikih trka, a one u Pekingu će uvek da budu posebna uspomena. Tamo je sve počelo. Te Igre 2008. godine promenile su mi život za manje od 30 sekundi. Publika i energija u „Ptičjem gnezdu“, olimpijskom stadionu te godine, bili su briljantni.

Ne znam koliko će se mojih zemljaka takmičiti u Pekingu, ali znam kako će da se osećaju. Ništa nije kao šetnja u olimpijski stadion i osećanje energije koju donosi publika... Kad gledam zimske sportove, volim one koji donose brzinu, kao što je alpsko skijanje, snoubord i naravno bob sa Jamajčanima! Neću biti u Pekingu ovog puta, ali jedva čekam da ponovo vidim olimpijski stadion pun publike i sportista... Zavidim takmičarima koji će moći da osete energiju u Pekingu. Želim im sve najbolje!“

Peking je, inače, modernizovao i prepravio mnoge sportske objekte sa Letnjih olimpijskih igara 2008. godine i prilagodio ih nameni za ZOI 2022. Kako to izgleda, prikazali su u videu koji možete pogledati ovde.

FOTO: NEWSMARKET