Formula 1 predstavila izgled bolida za 2022. godinu

Takmičenje u Formuli 1 spremno je za velike promene u tehničkim propisima od sledeće sezone. Na današnjoj on-lajn prezentaciji, predstavljen je izgled bolida koji predstavlja ono šta će nove tehničke regulative doneti od sezone 2022. godine, sa krajnjim ciljem da trke u najznačajnijem automobilskom takmičenju postanu zanimljivije, sa više obilaženja, ali i sa povećanim procentom bezbednosti.

Nova generacija bolida je jednostavnija u aerodinamičkom smislu

Ono što prvo upada u oči je jednostavniji dizajn od onog kojeg donose aktuelne tehničke regulative na bolidima koji se trenutno nalaze na „gridu“ Formule jedan. Prednje krilo je pojednostavljeno, na bokovima nema brojnih aerodinamičkih dodataka kao danas, a zadnji deo deluje mnogo agresivnije i, kako su aktuelni F1 vozači opisali na promociji, „mnogo spremnije za trkanje“.

Novi bolid vozačima Formule jedan predstavljen je na stazi u Silverstonu

Čvrstina prednjeg dela je, istovremeno, povećana za oko 15%, dok su bokovi bolida čvršći za oko 50% u odnosu na današnje automobile u svetskom šampionatu Formule jedan. Velike promene stižu i kad su pneumatici u pitanju, s obzirom da će se od sledeće sezone montirati gume nižeg profila negodo sada. Pireli i dalje ostaje ekskluzivni snabdevač...

Zadnji deo je "pun pogodak"

„Deluje da je FIA odavno predstavila novu regulativu, ali posle jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije i samo 170 dana pre početka sezone 2022. godine u prilici smo da vidimo novu generaciju bolida Formule jedan“, istakao je tokom prezentacije Ros Bron, izvršni direktor za auto-sportu F1 organizaciji, koji je novi bolid predstavio u društvu Nikolasa Tombazisa, tehničkog direktora za jednosede pri Međunarodnoj Automobilskoj Federaciji (FIA). Bron je dodao:

„Sa velikim uzbuđenjem čekamo novu eru i, dok u 2021. godini imamo veliku borbu i dalje imamo automobile koji se muče dok prate jedan drugog tokom trka. Propisi za 2022. godinu usmereni su ka rešavanju ovog problema i stvaranju mogućnosti za bliže borbe i više trkanja „točak uz točak“. Kombinovani efekti novih aerodinamičkih propisa i finansijskih regulativa u formi ograničenog budžeta, stvoriće uslove za izbalansiraniji šampionat i zasmanjivanje razlika na gridu“.

FOTO: FOM LTD.